Welke skibril moet ik kopen?

Welke skibril moet ik kopen?


Skibrillen zijn er in vele verschillende soorten. Natuurlijk is een vet design belangrijk maar waar moet je nou eigenlijk op letten als je er één gaat kopen? En waarom verschillen ze zó in prijs? Lees verder, we maken je graag ook skibril-specialist ;-)

Is een vette skibril die matcht met je outfit ook goed?

Een skibril kun je tegenwoordig overal kopen. De één ziet er nog cooler uit dan de andere maar het is zeker zinvol om verder te kijken dan alleen naar het design en of íe past bij je outfit. Terug naar de basis: een skibril gebruik om je ogen te beschermen. Sommige wintersporters denken nog steeds dat een skibril alleen nuttig is bij sneeuw of juist felle zon... WAKKER WORDEN! Dat klopt namelijk totaal niet! Hoe het wél zit, vertellen we je graag.

Skihelm-OnlineNL-Blog-welke-skibril


Safety first!

Design is belangrijk maar goede bescherming van je ogen tegen zon, wind en sneeuw is nog veel belangrijker. Er zijn een paar belangrijke zaken die je als koper goed in de gaten moet houden als je een nieuwe skibril gaat uitzoeken. Lees deze blog en een nieuwe skibril kopen wordt een makkie. Realiseer je dat de lens van een skibril, het 'skibril-glas', in veel gevallen de prijs van een skibril bepaalt. Er is heel veel verschil dus let op welke lens je moet hebben. In de basis is een skibril bedoeld om je ogen te beschermen tegen kou, (stuif)sneeuw, schadelijke UV straling en Infrarood straling. UV kan je ogen beschadigen maar alle A-merk skibrillen zijn tegenwoordig wel voorzien van UV filtering dus dat gaat wel goed. Fabrikanten van skibrillen geven die lenzen verschillende coatings die ieder een specifieke functie hebben. Verderop meer hierover. 


Verschillende lens-categorieën

Eerst eens kijken of iedere skibril geschikt is voor ieder weertype... De verschillende lenzen zijn gesorteerd op categorie waarbij iedere categorie geschikt is voor een bepaald type weersomstandigheden. Hoe hoger de categorie, des te donkerder de skibril-lens zal zijn. Onderstaand een overzichtje:


Categorie 1
- licht gekleurde lens, houdt maximaal 28% zonlicht tegen. Een skibril met categorie 1 lens biedt optimaal zicht bij zware bewolking, mist en sneeuw.
Categorie 2 - behoorlijk gekleurde lens, houdt maximaal 45% zonlicht tegen. Een categorie 2 skibril is optimaal bij bewolkt tot licht zonnig weer.
Categorie 3 - donker gekleurde lens, houdt maximaal 75% zonlicht tegen. Skibrillen met categorie 3 lens zijn optimaal bij licht bewolkt tot zonnig weer.
Categorie 4 - extreem donker gekleurde lens, houdt maximaal 94% zonlicht tegen. Een cat.4 lens is optimaal voor extreem zonnig, onbewolkt weer en alpinisme.


Lenzen wisselen of meekleurende lens?

Een skibril kan ook worden geleverd met meerdere, verschillende lenzen waarbij je de lens kunt wisselen en kunt aanpassen aan het weertype. Heb je daar geen zin in, dan kun je ook kiezen voor een meekleurende lens, ook wel Photochomic of Photochromatic lens genoemd. Zodra er zonlicht valt op deze lens, zal hij direct donkerder worden. Gaat de zon weg, wordt de lens weer lichter. Ideaal en natuurlijk veel handiger dan elke keer van lens wisselen maar dat gemak kost ook aanzienlijk meer. Skibrillen met zo'n Photochromic lens zijn veel duurder dan een 'doorsnee skibril'.


Verschillende lenscoatings

Een UV bescherming is bij bijna alle behoorlijke skibrillen inclusief. Daarnaast bestaan er een aantal verschillende coatings / lagen die over lenzen worden aangebracht om een bepaalde eigenschap te krijgen. Onderstaand de belangrijkste:

Spiegelcoating - deze coating is duidelijk herkenbaar en ziet er cool uit. Belangrijker nog is dat deze coating ervoor zorgt dat Infrarood straling, die de ogen moe maakt, weerkaatst. Dat is prettig en maakt dagen in de volle zon een stuk minder vermoeiend voor de ogen.
Polariserende coating - ook wel polarised coating. Deze laag filtert reflectie en schitteringen waardoor het zicht verbetert en men meer diepte en contrast ervaart. Sneeuw reflecteert licht en UV dus tijdens uw wintersport komt dat licht niet alleen van boven...


Maat, pasvorm en OTG skibrillen voor brildragers

De fabrikanten van moderne, A-merk skibrillen doen er alles aan om te zorgen voor een prettige pasvorm. Daarbij wordt wel onderscheid gemaakt tussen de grootte en vooral de breedte van skibrillen. Let u er vooral op bij aanschaf want er zijn kleinere, 'small fit' skibrillen, 'medium fit' en grotere, 'large fit' modellen en bedenk daarbij dat het toch een beetje overeen moet komen met de grootte van uw hoofd.
Draagt u een bril in het dagelijks leven en is het de bedoeling dat u die ophoudt onder uw skibril? Dan heeft u een OTG skibril nodig! OTG staat voor Over The Glasses, bij deze modellen is er meer ruimte tussen de lens en het gezicht waardoor uw bril er moeiteloos tussen past. 


Bescherming tegen kou, wind, (stuif)sneeuw en sneeuwblindheid

Wel eens bevroren ogen gehad? Ik kan je vertellen dat dat geen pretje is. Lekker wintersporten is er dan niet meer bij want je ziet niks meer, je hebt pijn aan je ogen en met een beetje pech loop je ook nog eens schade op. Een goede skibril heeft een dubbele lens waarbij twee lens-lagen (met wat lucht ertussen) ervoor zorgen dat er niet te veel kou bij je ogen kan komen. Zo'n dubbel-laags skibril-lens zorgt er ook voor dat de kans op een beslagen skibril minimaal wordt. Ook dat de skibril goed aansluit op uw skihelm, speelt daarbij een rol. Tot slot beschermt je skibril je ogen tegen sneeuwblindheid. Als je te lang zonder skibril (of zonnebril) naar de witte sneeuw kijkt bij felle zon, bestaat de kans dat je last krijgt van sneeuwblindheid.

Cilindrisch en sferisch gevormde skibrillenskihelm-OnlineNL-skibrillen

Al shoppend voor een nieuwe skibril, kom je ook de termen sferische en cilindrische lenzen tegen. Het verschil zit hem in de bolling van de lens waarbij een cilindrische lens alleen horizontaal gebogen is en een sferische lens is zowel horizontaal als verticaal. Hierdoor geve skibrillen met een sferische lens een natuurlijker, breder gezichtsveld dat onvervormd is.

Tot slot...

Zo zie je maar... er komt nog wel wat kijken bij de aanschaf van de juiste skibril. Gelukkig bieden we graag licht in de duisternis en vindt je bij alle skibrillen die we in onze shop aanbieden duidelijk omschrijvingen van wat je kunt verwachten. Succes met het maken van uw keuze. Heeft u vragen, of hulp / advies nodig? Geen punt, onze Skihelm-Online.nl klantenservice is telefonisch bereikbaar op kantooruren (Tel 085 - 13 07 417). Ook een email sturen is geen probleem.

 

 

                                                                            Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.