Brunotti skihelmen op Skihelm-Online.nl

Iedere skiër en iedere snowboarder zou een skihelm moeten dragen. De laatste jaren is het aantal wintersporters mét skihelm heel veel groter geworden dan die zonder skihelm. Logisch want in steeds meer landen is het dragen van de skihelm voor kinderen verplicht geworden maar ook voor volwassenen zal de verplichting tot het dragen van een skihelm er op den duur aankomen. Sommige reisverzekeringen stellen het dragen van een skihelm verplicht en ook stellen sommige skischolen het als voorwaarde om les te kunnen nemen.      

Veiligheid voor alles... ontloop risico's!Ski-cartoon-skihelm-onlinenl

Alle skihelmen op onze site voldoen (zichtbaar) aan het verplichte CE keurmerk én aan de Europese veiligheidsnorm voor skihelmen, de EN 1077. Deze keurmerken voldoen aan de minimale eis en zijn verplicht maar zeggen overigens niets over de 'overall' kwaliteit van de helm. In diverse winkels zie je ook helmen die voldoen aan de EN 1078 norm maar die is voor fietshelmen. Deze norm is minder streng en voldoet aan heel andere eisen. Tijdens de wintersport is hoofdletsel niet het meest voorkomende letsel maar áls het voorkomt, is het al snel ernstig. Het hoofd is nu eenmaal kwetsbaar en niet alleen de off-piste skiërs en snelheidsduivels lopen schade op... Meer risico nemen, verhoogt de kans op problemen maar zéker als u weinig skiet of snowboardt, is de kans op ongelukkig vallen of aangeskied worden vergroot. Draagt u dus vooral een geschikte skihelm! Wat voor u het meest geschikt is, leest u hier onder.

Welk soort skihelm is geschikt voor u?

Wat betreft de constructie zijn er kortweg drie verschillende soorten skihelmen. Onderstaand geven we u een uitgebreid overzicht van de voordelen en nadelen van deze drie in constructie verschillende soorten en leest u welke helm geschikt is voor welke wintersporter. Een recreatieve skiër loopt een ander risico dan een off-piste snowboarder. Ieder soort skihelm heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Waar alles op neer komt, is wat voor een wintersporter u bent, welke eisen u stelt en wat u ervoor wilt uitgeven. Iedere skihelm is beter dan geen skihelm maar leest u zich even in. 

Inmoud-Skihelm-Skihelm-OnlineNL

De In-mould skihelm...

Veel recreatieve wintersporters kiezen voor een in-mould skihelm, ook wel softshell genoemd. Dit soort lichtgewicht helmen hebben een harde maar dunne (Polycarbonaat) buitenlaag met een vast verlijmde piepschuim (EPS) binnenlaag. De zachte oorkussens, de goede ventilatie en het lage gewicht zorgen voor veel comfort. Dit soort skihelmen beschermt goed bij het vallen maar de dunnere beschermlaag biedt minder bescherming tegen stoten of de impact van bijvoorbeeld bomen, takken en stenen. Hierdoor is dit type helm minder geschikt voor racers, off-piste skiërs en boarders. 

Hardshell-ABS-Skihelm-Skihelm-OnlineNLDe Hardshell skihelm...

Zoekt u maximale bescherming, bent u een racer of iemand die regelmatig off-piste op avontuur gaat, dan is een hardshell skihelm ideaal. Deze categorie heeft naast het risico van vallen namelijk ook meer kans op stootschade door takken, bomen of zelfs rotsen. Een hardshell helm met dikkere buitenlaag en los daarvan bevestigde, beter absorberende EPS laag beschermt dan beter. Ze zijn daardoor wel zwaarder maar sterker en veiliger dan een in-mold skihelm. Dit soort helmen is wat lastiger te voorzien van goede ventilatie. 

Hybrid-Skihelm-Skihelm-OnlineNLDe Hybride skihelm...

De hybride skihelmen hebben een combinatie van zowel de softshell als de hardshell skihelm. De dikke beschermlaag zit alleen daar waar de bescherming het hardst nodig is (zij- en achterkant) wat de helm niet te zwaar maakt maar het hoofd goed beschermt tegen impact- / stootschade. Deze eigenschap zorgt ervoor dat deze geavanceerde skihelmen worden gebruikt door zowel recreatieve skiërs en snowboarders als off-piste liefhebbers. Het gewicht lager en de ventilatie is beter als bij een hardshell helm wat deze hybride skihelm voor veel skiërs erg aantrekkelijk maakt.

          Inmould      Hardshell ABS      Hybrid


Groeiende kinderen en skihelmen

Zoals bovenstaand gemeld, is het dragen van een skihelm in sommige landen verplicht voor kinderen. Uiteraard is het altijd veiliger om kinderen een goed passende skihelm op te zetten. Bij iedere skihelm is het belangrijk dat hij niet te los maar ook niet te vast op het hoofd zit. Naast het kopen van de juiste maat skihelm, verschilt de kwaliteit van de verstelbaarheid behoorlijk dus let hierop. De draaiknop verstelling aan de achterzijde van skihelmen fungeert als fine-tuning. Er zijn (slechte) skihelmen waarbij er één maat te koop is met een enorm breed verstel-bereik. Dat lijkt handig maar deze helmen bieden weinig veiligheid en comfort doordat de hoofdschaal vaak gewoon veel te groot is voor kleinere hoofden. Een kinderhoofd groeit overigens lang niet zo snel als de rest van het lichaam. Uw kind doet dus veel langer van een helm als men zou denken. Koop dus gewoon een goede skihelm voor uw kind...   

Skihelm-OnlineNL-helmen

Wetenswaardigheden over skihelmen

Heeft u na bovenstaande informatie nog steeds onbeantwoorde vragen, kijkt u dan hieronder. Door de tijd hebben we vele vragen van onze klanten gekregen die we natuurlijk met plezier hebben beantwoord. Onderstaand de meest voorkomende....

- In welke landen is het voor wintersporters verplicht om een skihelm te dragen?
Op dit moment is het dragen van een skihelm in Oostenrijk en Polen verplicht voor kinderen onder de 16 jaar en in Italië, Kroatië en Slovenië voor kinderen onder de 14 jaar. 

- Welke wintersporters lopen de grootste kans op letsel?
Iedere wintersporter kan bij een skiongeval betrokken raken, met of zonder eigen schuld. Percentueel gezien hebben off-piste snowboarders de meeste kans op letsel maar veruit de meeste gewonden vallen niet onder de 'dare-devils' maar gewoon onder de groep 'doorsnee wintersporters' die voor hun jaarlijkse ontspanning lekker een weekje gaat skiën. 

- Wanneer is een skihelm versleten?
Een goede skihelm gaat normaal gesproken een jaar of vijf mee. Maar... de levensduur is ook (zeer) afhankelijk wat de skihelm te verduren krijgt. De schokabsorptie kan bij een hele heftige impact namelijk beschadigen en daardoor zijn beschermende werking verliezen. So-ie-so zal de piepschuim ABS-absorptielaag zijn veerkrachtigheid inleveren naar mate de skihelm ouder wordt. Ook de buitenkant van de skihelm wordt naar verloop van tijd minder sterk door bijvoorbeeld de invloed van UV.   

- Gelden in Amerika dezelfde normen voor skihelmen?
Nee, voor Amerika gelden andere veiligheidsnormen (SNELL en ASTM). Er zijn wel skihelmen te koop die aan zowel de Europese als de Amerikaanse veiligheidsnormen voldoen.