Skihelm-OnlineNL-Alles-Over-Skihelmlenzen-SkibrillenzenDat een skihelm of skibril er goed uit moet zien en comfortabel moet zitten, spreekt voor zich. Dat een skibril alleen nuttig is bij sneeuw of slecht weer, is echter een fabeltje. Het tegendeel is namelijk waar. Het soort lens dat in uw skibril of in uw skihelm vizier zit, bepaald hoe geschikt hij is voor welke weersomstandigheden. We horen u denken: "Waar moet ik dan voor kiezen?". Skihelm-Online is uw licht in de duisternis... 

Wat is een lens?
Het gedeelte waar u bij een skibril of skihelm vizier doorheen kijkt, noemen we een lens. Deze lens is gemaakt van gehard kunststof en is voorzien van één of meerdere coatings waardoor hij specifieke eigenschappen heeft. Lenzen verschillen niet alleen in kleur of tint maar ook in de mate van bescherming van uw ogen en in de kwaliteit van het zicht. In grote lijnen kunt u zeggen: hoe feller het zonlicht, des te donkerder moet uw lens zijn. 

Wat is het belangrijkst aan de lens van een skibril of vizier?
- dat hij past bij de weersomstandigheden
- dat hij uw ogen optimaal beschermt tegen schadelijk UV licht 
- dat hij zorgt voor beter zicht

De lens van een skibril of skihelm vizier moet dus passen bij de weersomstandigheden. Zicht en bescherming van uw ogen zijn dus niet zomaar met iedere skibril of vizier gegarandeerd. Grofweg kunt u kiezen uit 4 verschillende soorten lenzen:
 • Lenzen voor een bepaald weertype (categorie)
 • Photochromic lens (meekleurend)
 • Spiegel lens (mirror lens)
 • Polariserende lens

Skihelm-OnlineNL-weertypenStandaard lenzen (voor een bepaald weertype)
Een standaard lens van een skibril of skihelm vizier heeft een categorie aanduiding. Daarmee is hij ideaal geschikt voor dat specifieke weertype. Is het veel lichter of veel donkerder weer, dan is zowel het zicht als de bescherming tegen de zon niet ideaal. Groot voordeel van een standaard lens is de aantrekkelijke prijs. Nadeel is dus dat een standaard lens niet optimaal is voor alle weersomstandigheden. Voorbeeld: een categorie 2 lens (meest voorkomend) is perfect voor bewolkt weer maar is zeker niet ideaal bij weersomstandigheden met fel licht (categorie 3/4 weer). Het zicht én de bescherming zijn dan niet optimaal. Onderstaand een categorieën-overzicht met een indeling op basis van weertypes.

 • Categorie 1 - doorlatendheid 50-95%: 
                      Deze meest licht doorlaatbare lenzen zijn ideaal voor (enigszins) donkere omstandigheden. Transparante en gele lenzen zonder spiegelende coating vallen onder deze categorie.
 • Categorie 2 - doorlatendheid 25-50%: 
                      Deze lenzen zijn die ideaal geschikt voor de wisselvallig weer dus voor medium tot licht zonnige dagen. Oranje, rode en roze lenzen vallen meestal in deze categorie.
 • Categorie 3 - doorlatendheid 15-25%: 
                      Deze categorie lenzen is geschikt voor (licht) zonnige dagen. Lenzen zoals de diverse spiegel lenzen met oranje, rode of roze basis.
 • Categorie 4 - doorlatendheid 8-15%: 
                      Deze donkerste lenzen zijn uitermate geschikt voor zeer zonnig weer. Voor alpinisme en bij scherp licht zijn grijze, bruine en zelfs zwarte lenzen zijn hiervoor eg geschikt. 
Photochromic lens (mee kleurende lens)
Een Photochromic lens ook wel fotochromische of fotochromatische lens) zorgt ervoor dat uw skibril lens of skihelm vizier meekleurt met het omgevingslicht. Zodra er direct zonlicht op valt, wordt de lens donkerder. Hierdoor is een Photochromic lens niet slechts geschikt voor één bepaalde categorie maar juist voor nagenoeg ieder weertype. Dat is een enorm voordeel wat veel comfort en gemak brengt. Nadeel is echter de hogere prijs ten opzichte van de lenzen die voor een bepaalde categorie geschikt zijn. Photochromic lenzen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtinten om op uw smaak aan te passen of om te matchen op uw ski outfit.

Spiegel lens (mirror lens)
Skihelm-Online-Welke-vizierenEen lens met een spiegelcoating weerkaatst zonlicht en is daardoor ook bruikbaar in ieder weertype. Is is geen sprake van meekleuren dus hij wordt niet lichter en donkerder zoals bij een Photochromic lens dus al beschermt hij goed tegen schadelijke UV, kan de coating van de lens bij bepaalde weertypes wat te licht of te donker zijn naar uw zin. Een spiegelcoating ziet er natuurlijk wel heel stoer uit en past goed bij iedere uitrusting.
 
Polariserende lens
Een lens met Polariserende coating zorgt, net als bij een polariserende zonnebril, voor het filteren van reflecties en schitteringen wat veel rust brengt. De scherpte van het zicht in bijvoorbeeld een volledig witte omgeving neemt hierdoor toe wat de veiligheid ten goede komt. Op zich zorgt een gepolariseerde coating niet voor een optimale bescherming tegen UV. Er zijn standaard lenzen (vaak Cat.2) die gepolariseerd zijn en gelukkig zijn er ook Photochromic lenzen met Polariserende coating. Die zijn kostbaar... dat wel, maar super comfortabel en het meest optimaal voor uw zicht en bescherming.
 
Overzicht eigenschappen op basis van kleur
Onderstaande tabel geeft u een overzicht van welke kleur STANDAARD LENS geschikt is voor welk kleurtype. 

Photochromatic Lenzen