Skibrillen op Skihelm-Online.nl

Dat een skihelm of skibril er goed uit moet zien en comfortabel moet zitten, spreekt voor zich. Dat een skibril alleen nuttig is bij sneeuw of slecht weer, is echter een fabeltje. Het tegendeel is namelijk waar. Het soort lens dat in uw skibril of in uw skihelm vizier zit, bepaald hoe geschikt hij is voor welke weersomstandigheden. We horen u denken: "Waar moet ik dan voor kiezen?". Skihelm-Online is uw licht in de duisternis... 

Wat is belangrijk aan de lens van een skibril of vizier?

Het gedeelte waar u bij een skibril of skihelm vizier doorheen kijkt, noemen we een lens. Deze lens is gemaakt van gehard kunststof en is voorzien van één of meerdere coatings waardoor hij specifieke eigenschappen heeft. Lenzen verschillen niet alleen in kleur of tint maar ook in de mate van bescherming van uw ogen en in de kwaliteit van het zicht. In grote lijnen kunt u zeggen: hoe feller het zonlicht, des te donkerder moet uw lens zou moeten zijn om optimaal zicht te hebben.
Bij iedere skibril, skihelm met vizier of los vizier staat vermeld welke eigenschappen de lens heeft en bij welk weertype hij het beste zicht geeft. De lens van een skibril of skihelm vizier moet dus passen bij de weersomstandigheden. Perfect zicht en volledige bescherming van uw ogen zijn dus niet zomaar met iedere skibril of vizier gegarandeerd. Zo zijn eenvoudigere lenzen geschikt voor slechts één type weer en zijn de betere lenzen ideaal voor verschillende weertypen.

Skibrillen op Skihelm-Online.nl
Grofweg kunt u kiezen uit 4 verschillende soorten lenzen:

 • Lenzen voor een bepaald weertype (categorie)
 • Photochromic lens (meekleurend)
 • Spiegel lens (mirror lens)
 • Polariserende lens
Lens voor een bepaald weertype

Skihelm-OnlineNL-weertypenEen voordelige, standaard lens van een skibril of skihelm vizier is ideaal geschikt voor een bepaald weertype. Is het veel lichter of veel donkerder weer, dan is zowel het zicht als de bescherming tegen de zon niet ideaal. Groot voordeel van een standaard lens is de aantrekkelijke prijs. Nadeel is dus dat een standaard lens niet optimaal is voor alle weersomstandigheden. Voorbeeld: een categorie 2 lens (meest voorkomend) is perfect voor bewolkt weer maar is zeker niet ideaal bij weersomstandigheden met fel licht (categorie 3/4 weer). Het zicht én de bescherming zijn dan niet optimaal. Onderstaand een categorieën-overzicht met een indeling op basis van weertypes.

 • Categorie 1 - doorlatendheid 50-95%: 
                      Deze meest licht doorlaatbare lenzen zijn ideaal voor (enigszins) donkere weersomstandigheden. Transparante en gele lenzen zonder spiegelende coating vallen onder deze categorie.
 • Categorie 2 - doorlatendheid 25-50%: 
                      Deze lenzen zijn die ideaal zijn bij wisselvallig weer bieden het beste zicht bij bewolkt tot licht zonnig weer. 
 • Categorie 3 - doorlatendheid 15-25%: 
                      Deze categorie lenzen bieden een optimaal zicht bij lichtere, zonnige dagen. 
 • Categorie 4 - doorlatendheid 8-15%: 
                      Deze donkerste lenzen zijn uitermate geschikt voor zeer zonnig weer. Voor alpinisme en bij scherp licht zijn grijze, bruine en zelfs zwarte lenzen hiervoor eg geschikt. 
Photochromic lens (meekleurende lens)

Skihelm-Online-Welke-vizieren

Een Photochromic lens, ook wel fotochromische of fotochromatische lens genoemd, zorgt ervoor dat uw skibril lens of skihelm vizier mee kleurt met het omgevingslicht. Zodra er direct zonlicht op valt, wordt de lens donkerder. Hierdoor is een Photochromic lens niet slechts geschikt voor één bepaalde categorie maar juist voor nagenoeg ieder weertype. Dat is een enorm voordeel wat veel comfort en gemak brengt. Nadeel is echter de hogere prijs ten opzichte van de lenzen die voor een bepaalde categorie geschikt zijn. Photochromic lenzen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtinten om op uw smaak aan te passen of om te matchen op uw ski outfit.
Spiegel lens (mirror lens)
Een lens met een spiegelcoating weerkaatst zonlicht en is daardoor ook bruikbaar in ieder weertype. Er is geen sprake van meekleuren dus hij wordt niet lichter en donkerder zoals bij een Photochromic lens dus al beschermt hij goed tegen schadelijke UV, kan de coating van de lens bij bepaalde weertypes wat te licht of te donker zijn naar uw zin. Een spiegelcoating ziet er natuurlijk wel heel stoer uit en past goed bij iedere uitrusting. Vaak zijn spiegellenzen geschikt voor categorie 3 of 4.
Polariserende lens
Een lens met Polariserende coating zorgt, net als bij een polariserende zonnebril, voor het filteren van reflecties en schitteringen wat veel rust brengt. De scherpte van het zicht in bijvoorbeeld een volledig witte omgeving neemt hierdoor toe wat de veiligheid ten goede komt. Op zich zorgt een gepolariseerde coating niet voor een optimale bescherming tegen UV. Er zijn standaard lenzen (vaak Cat.2) die gepolariseerd zijn en gelukkig zijn er ook Photochromic lenzen met Polariserende coating. Die zijn kostbaar... dat wel, maar super comfortabel en het meest optimaal voor uw zicht en bescherming.

Sferisch of Cilindrische vorm?

Skibrillen zijn er sferisch en cilindrisch. Onderstaande afbeelding maakt duidelijk hoe dat verschil eruit zien. De sferische vorm, die je alleen ziet in de wat duurdere brillen, zorgt ervoor dat het gehele zichtbeeld niet vervormd. Bij cilindrische skibrillen is dat door de rechte verticale lijn nog wel eens het geval. Zoekt u maximaal zicht zonder vervorming, dan is dat bij een sferisch design skibril eerder het geval dan bij een cilindrische bril.
sferisch-versus-cilindrisch
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wisselen van lens of vizier nodig?

Sommige wintersporters kopen een skibril met verwisselbare lens of een skihelm met wisselbaar vizier. Hiermee passen ze hun lens aan aan het weertype van dat moment. Men klikt dan een ander vizier voor een ander weertype op de skihelm of men wisselt 'het glas' van de skibril om optimaal zicht te houden.

Overzicht eigenschappen op basis van kleur

Onderstaande tabel geeft u een overzicht van welke kleur STANDAARD LENS geschikt is voor welk kleurtype. 

Photochromatic Lenzen