Skibrillen op Skihelm-Online.nl


Voor de hand liggende zaken...

Dat een skihelm of skibril er goed uit moet zien en comfortabel moet zitten, spreekt voor zich. Bij alle A-merk skibrillen bij Skihelm-Online.nl zit het met het de constructiekwaliteit en het comfort absoluut goed. In comfort zit wel wat verschil maar de betere fabrikanten kunnen er eenvoudig voor zorgen dat een skibril heerlijk zit en niet irriteert. Wat zijn dan de verschillen? Nog steeds gaan mensen bij aanschaf van een nieuwe skibril (te) vaak af op hoe een skibril eruit ziet. Natuurlijk moet je hem mooi vinden en moet hij qua design passen bij jou of bij je outfit. Maar er zijn veel andere zaken die doorslaggevend zijn of een bepaald model skibril wel geschikt is en perfect past bij jouw wensen...

Wanneer draag je eigenlijk een skibril?

Dat een skibril alleen nuttig is bij sneeuw of slecht weer is echt een fabeltje. Het tegendeel is namelijk waar. Natuurlijk beschermt een skibril je tegen heftige sneeuwbuien en zorgt hij ervoor dat je ogen niet bevriezen als het erg koud is of er een gure wind waait. Wat veel mensen nog niet weten, is dat een skibril een prima vervanger is van je zonnebril. De juiste skibril zorgt namelijk voor beter, contrastrijker zicht, meer diepte en meer detail. Daarnaast beschermt het de ogen tegen schadelijk UV en soms ook tegen Infrarode straling. De link tussen een skibril en veiligheid is daarmee gelegd. Met de juiste skibril op, ziet u dus meer, beter en scherper. Bij welke weersomstandigheden uw skibril het beste zicht geeft, wordt bepaald door de lens van de skibril. Die lens is dan ook een hele belangrijk onderdeel dat voor een heel groot deel de prijs van een skibril bepaalt. Voor skihelmen met vizier geldt eigenlijk hetzelfde als wat we verteld hebben over skibrillen. We horen u denken: "Waar moet ik dan voor kiezen?". Skihelm-Online is uw licht in de duisternis... 

De lens van een skibril of vizier

Het gedeelte waar u bij een skibril of skihelm met vizier doorheen kijkt, noemen we een lens. Deze lens is gemaakt van gehard kunststof (vaak Polycarbonaat) en is voorzien van één of meerdere coatings waardoor hij specifieke eigenschappen heeft. Lenzen verschillen niet alleen in kleur of tint maar ook in de mate van bescherming van uw ogen en in de kwaliteit van het zicht. In grote lijnen kunt u zeggen: hoe feller het zonlicht, des te donkerder moet uw lens zou moeten zijn om optimaal zicht te hebben.
Skibrillen op Skihelm-Online.nlBij iedere skibril, skihelm met vizier of skihelmvizier staat vermeld welke eigenschappen de lens heeft en bij welk weertype hij het beste zicht geeft. De lens van een skibril of skihelm vizier moet dus passen bij de weersomstandigheden. Perfect zicht en volledige bescherming van uw ogen zijn dus niet zomaar met iedere skibril of vizier gegarandeerd. Zo zijn eenvoudigere lenzen geschikt voor slechts één type weer en zijn de betere lenzen ideaal voor verschillende weertypen. Grofweg kunt u kiezen uit verschillende soorten weer:

 • Lenzen voor een bepaald weertype (categorie)
 • Photochromic lens (meekleurend)
 • Spiegel lens (mirror lens)
 • Polariserende lens
Welke lens is bij welk weertype ideaal?

Skihelm-OnlineNL-weertypenEen voordelige, standaard lens van een skibril of skihelm met vizier geeft een optimaal beeld bij een bepaald weertype. Is het veel lichter of veel donkerder weer, dan is zowel het zicht als de bescherming tegen de zon niet ideaal. De lens is echter een prijsbepalend onderdeel van de skibril. Groot voordeel van een standaard lens is de aantrekkelijke prijs. Nadeel is dus dat een standaard lens niet optimaal is voor alle weersomstandigheden.
Voorbeeld: een categorie 2 lens (meest voorkomend) is perfect voor bewolkt tot enigszins zonnig weer maar is zeker niet ideaal bij weersomstandigheden met fel zonlicht (categorie 3/4 weer). Het zicht én de bescherming zijn dan niet optimaal. Onderstaand laten we een categorieën-overzicht zien met een indeling op basis van weertypes.

 • Categorie 1 (S1) - doorlatendheid 50-95%: 
                      Deze meest licht doorlaatbare lenzen zijn ideaal voor (enigszins) donkere weersomstandigheden. Transparante en gele lenzen zonder spiegelende coating vallen onder deze categorie.
 • Categorie 2 (S2) - doorlatendheid 25-50%: 
                      Deze lenzen zijn die ideaal zijn bij wisselvallig weer bieden het beste zicht bij bewolkt tot licht zonnig weer. 
 • Categorie 3 (S3) - doorlatendheid 15-25%: 
                      Deze categorie lenzen bieden een optimaal zicht bij lichtere, zonnige dagen. 
 • Categorie 4 (S4) - doorlatendheid 8-15%: 
                      Deze donkerste lenzen zijn uitermate geschikt voor zeer zonnig weer. Voor alpinisme en bij scherp licht zijn grijze, bruine en zelfs zwarte lenzen hiervoor aan te raden. 
Ideaal: de Photochromic lens (meekleurende lens)

Skihelm-Online-Welke-vizieren

Een Photochromic lens, ook wel fotochromische of fotochromatische lens genoemd, zorgt ervoor dat uw skibril lens of skihelm met vizier mee kleurt met het omgevingslicht. Zodra er direct zonlicht op valt, wordt de lens donkerder. Hierdoor is een Photochromic lens voor nagenoeg ieder weertype, dus voor meerdere categorieën en dat is voor veel mensen ideaal. Dat is een enorm voordeel wat veel comfort en gemak brengt. Nadeel is echter de hogere prijs ten opzichte van de lenzen die voor een bepaalde categorie geschikt zijn. Photochromic lenzen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtinten om op uw smaak aan te passen of om te matchen op uw ski outfit.
De spiegel lens (mirror lens)
Een lens met een spiegelcoating ziet er cool uit maar belangrijker nog is dat hij én schadelijke UV uit het zonlicht filtert én infrarode straling weerkaatst wat veel rustiger is voor de ogen. Hierdoor beschermt een skibril of vizier met spiegelcoating bij ieder weertype. Een spiegelcoating wordt op verschillende lenzen aangebracht om haar eigenschappen toe te voegen. In het luxere segment is een Photochromatic lens met spiegelcoating ideaal: heel stoer en hij past goed bij iedere uitrusting. 
De polariserende lens
Een lens met Polariserende coating zorgt, net als bij een polariserende zonnebril, voor het filteren van reflecties en schitteringen wat veel rust brengt. De scherpte van het zicht in bijvoorbeeld een volledig witte omgeving neemt hierdoor toe wat de veiligheid ten goede komt. Op zich zorgt een gepolariseerde coating niet voor een optimale bescherming tegen UV. Er zijn standaard lenzen (vaak Cat.2) die gepolariseerd zijn en gelukkig zijn er ook Photochromic lenzen met Polariserende coating en / of spiegelcoating. Die zijn kostbaar... dat wel, maar super comfortabel en het meest optimaal voor uw zicht en bescherming.

Sferische of Cilindrische vorm?

sferisch-versus-cilindrisch

 Skibrillen zijn er in sferisch en cilindrisch design. Dit slaat op de vorm van de skibril. Onderstaande afbeelding maakt duidelijk hoe dat verschil eruit ziet. De sferische vorm, die je vaak terug ziet in de wat betere skibrillen, zorgt ervoor dat in het volledige zichtveld het beeld niet vervormd omdat de lens zowel horizontaal als verticaal is meegebogen met de vorm van het hoofd. Bij cilindrische skibrillen is dat door de rechte verticale lijn nog wel eens het geval. Zoekt u maximaal zicht zonder vervorming, dan is dat bij een sferisch design skibril eerder het geval dan bij een cilindrisch vormgegeven bril.


Wisselen van lens of vizier nodig?

Sommige wintersporters kopen een skibril met verwisselbare lens of een skihelm met wisselbaar vizier. Hiermee passen ze hun lens aan aan het weertype van dat moment. Men klikt dan een ander vizier voor een ander weertype op de skihelm of men wisselt 'het glas' van de skibril om optimaal zicht te houden.

Lenzen met Anti-fog en Anti-scratch coating

Kleurtabel Skihelm-Online.nl - Lenzen

Op de betere skibrillen brengen de skibril-fabrikanten dus diverse coatings aan op het 'skibril-glas' waardoor ze specifieke eigenschappen krijgen. Zo zijn er Antifog-coatings die het beslaan van uw skibril tegengaan en Anti-Scratch coatings die het oppervlak veel minder krasgevoelig maken. Erg handig want op een skibril die vaak beslaat is lastig en niet veilig. Ook zit u er niet op te wachten dat uw skibril-lens in no time vol zit met krassen. Slim om ook hierop te letten.    

Skibrillen en ventilatie

Bij een goede skibril beslaat het 'glas' niet of nauwelijks. Dat heeft een paar oorzaken. Enerzijds zijn lenzen Anti-fog behandeld, anderzijds is het ontwerp vaak zo dat er in het frame en / of in het 'glas' een ventilatiesysteem ingebouwd is dat ervoor zorgt dat er lucht langs de skibril circuleert waardoor vocht / condens wordt afgevoerd. Overigens zijn bij de meeste skibrillen de lenzen dubbelwandig met stilstaande lucht ertussen. Hierdoor ontstaat een brug tussen de koude buitenkant en de warme binnenkant van de skibril. 

Overzicht lens-eigenschappen op kleur

Eerder heeft u al gelezen dat hoe donkerder de lens van een skibril of vizier is, hoe geschikter hij is voor zonnige omstandigheden en vice versa. De afgebeelde tabel geeft u een overzicht van welke kleur of tint geschikt is voor welk weertype. Zo kunt u voortaan aan de hand van de kleur van een lens zelf redelijk eenvoudig inschatten binnen welke categorie een skibril of skihelm vizier het beste zicht geeft.