Veilig de sneeuw in ... maar met welke skihelm?

Veilig de sneeuw in ... maar met welke skihelm?


Lekker op wintersport gaan is voor veel sneeuwliefhebbers hét hoogtepunt van het jaar. Heerlijk skiën, snowboarden of langlaufen is natuurlijk helemaal top... maar het is wél de bedoeling dat je ook weer heel terug komt. Wij van Skihelm-Online.nl vertellen u graag welke rol een skihelm daarbij kan spelen.

De juiste skihelm kiezen... wat is wijsheid?

Een skihelm koop je niet elke dag. Om alleen maar te kijken naar of de skihelm er tof uit ziet, is wat kort door de bocht. We hebben het hier namelijk wél over veiligheid en aangezien hoofdletsel het meest voorkomende letsel is op wintersport, is het gebruik van een goede skihelm dus belangrijk... Zinvol is om op een paar dingen te letten als je een skihelm wilt uitkiezen. Of dat nou in een wintersportwinkel is of online, maakt dan eigenlijk niet zo heel veel uit.

Wat ben ik voor wintersporter?

Er zijn een paar belangrijke dingen die je als koper goed in de gaten moet houden zodat je niet met de verkeerde skihelm de sneeuw in gaat. Veiligheid, comfort, bescherming... Stel jezelf de volgende vragen en een nieuwe skihelm kopen wordt een makkie. Iedereen snapt dat als je als wintersporter braaf op de piste blijft en geen gekke dingen doet, je minder risico loopt dan snowboarders die het liefst 15 meter hoog springen in een halfpipe. Je nieuwe skihelm moet qua veiligheid passen bij wat je van plan bent om te gaan doen. 


Welk soort helm past bij welk soort sneeuwgenieter?

Er wordt qua constructie onderscheid gemaakt tussen drie soorten skihelmen met veel verschil in mate van bescherming. Welke past bij jou?

De In-mould skihelm...

Inmoud-Skihelm-Skihelm-OnlineNLVeel recreatieve wintersporters kiezen voor een in-mould skihelm, ook wel softshell genoemd. Dit soort lichtgewicht helmen hebben een harde maar dunne (Polycarbonaat) buitenlaag met een vast verlijmde piepschuim (EPS) binnenlaag. De zachte oorkussens, de goede ventilatie en het lage gewicht zorgen voor veel comfort. Dit soort skihelmen beschermt goed bij het vallen maar de dunnere beschermlaag biedt minder bescherming tegen stoten of de impact van bijvoorbeeld bomen, takken en stenen. Hierdoor is dit type helm minder geschikt voor racers, off-piste skiërs en boarders.
 

De Hardshell skihelm...
Hardshell-ABS-Skihelm-Skihelm-OnlineNLZoekt u maximale bescherming, bent u een racer of iemand die regelmatig off-piste op avontuur gaat, dan is een hardshell skihelm ideaal. Deze categorie heeft naast het risico van vallen namelijk ook meer kans op stootschade door takken, bomen of zelfs rotsen. Een hardshell helm met dikkere buitenlaag en los daarvan bevestigde, beter absorberende EPS laag beschermt dan beter. Ze zijn daardoor wel zwaarder maar sterker en veiliger dan een in-mold skihelm. Dit soort helmen is wat lastiger te voorzien van goede ventilatie. 

De Hybride skihelm...
Hybrid-Skihelm-Skihelm-OnlineNLDe hybride skihelmen hebben een combinatie van zowel de softshell als de hardshell skihelm. De dikke beschermlaag zit alleen daar waar de bescherming het hardst nodig is (zij- en achterkant) wat de helm niet te zwaar maakt maar het hoofd goed beschermt tegen impact- / stootschade. Deze eigenschap zorgt ervoor dat deze geavanceerde skihelmen worden gebruikt door zowel recreatieve skiërs en snowboarders als off-piste liefhebbers. Het gewicht lager en de ventilatie is beter als bij een hardshell helm wat deze hybride skihelm voor veel skiërs erg aantrekkelijk maakt.

Skihelm met of zonder vizier?Skiër op Skihelm-Online.nl

Als er één duidelijke trend aanwijsbaar is in skihelmen-land dan is het wel dat steeds meer mensen kiezen voor een skihelm met vizier. Een skihelm met vizier maakt een losse skibril overbodig dus geen gehannes meer met kwijt geraakte skibrillen of skibrillen die aan het eind van de dag diepe knel-striemen achterlaten op je gezicht. Voor kinderen zijn deze voordelen zelfs nog groter dan bij volwassenen. Ook mensen die normaal gesproken een bril op sterkte draaien, zijn over het algemeen blij met een vizier-skihelm. Het vizier valt gewoon over je 'normale' bril heen, geen probleem. Wil je even geen vizier, dan klap je hem op of haal je hem van je helm af, dat gaat eenvoudig. En al wil je gewoon een skihelm zonder vizier, dan is dat natuurlijk ook prima... Ook daarin is heel veel keus.

Wat is de juiste maat?

Een skihelm is pas fijn als hij comfortabel aansluit op het hoofd. Als je met een meetlintje twee centimeter boven je oren je hoofdomtrek meet, weet je welke maat skihelm je moet hebben. Simpel dus. Vervolgens zijn de meeste helmen voorzien van een instelsysteem dat zich meestal met een draaiwieltje achter in de nek laat bedienen. Hiermee kun je de helm exact passend maken want een te grote helm is niet goed maar te klein al helemaal niet.

Ventilatie, hygiëne en andere specificaties

Bij iedere goede skihelm zit een ventilatiesysteem ingebouwd wat varieert van simpelweg een paar luchtgaten tot een geavanceerd systeem dat actief zorgt voor luchtventilatie. Veel mensen vinden het belangrijk dat die ventilatie ook te regelen is zodat je het kunt aanpassen als je hoofd te warm of te koud wordt. Over het algemeen is het bij een inmould helm gemakkelijker om een goede ventilatie in te bouwen dan bij een dikkere, anders geconstrueerde hardshell skihelm. Bij veel skihelmen is de stoffen binnenafwerking (en oorpads) uitneembaar en wasbaar... da's lekker om je helm fris te houden.
Verder zijn er tegenwoordig skihelmen met de mogelijkheid om geluid in te bouwen of een camera op te klemmen. Allemaal zaken die worden vermeld bij de producten zelf dus lees bij aanschaf van je nieuwe skihelm altijd vooraf de specificaties door als je specifieke wensen hebt. En... tot slot... al kom je er niet helemaal uit, chat met ons via de site, bel ons (085-1307417) of stuur een e-mail naar onze klantenservice. Succes :-)

 

 

 

                                                                            Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.