Slokker Goggles bij Skihelm-online.nl

Een skibril, ook wel goggle genoemd, is natuurlijk snel gekocht... maar pas op. Kies wel een skibril die bij u past... en dan hebben we het niet alleen over de maat. Een skibril moet in eerste instantie uw ogen beschermen tegen zonlicht. Daarnaast zijn er ook praktische zaken om op te letten zoals het verbeteren van het zicht bij alle weersomstandigheden, de ventilatie tegen het beslaan, et cetera... Wij maken u graag wegwijs!

Pasvorm
Zéker als u lange dagen maakt op de piste, is pasvorm en dus het comfort erg belangrijk. De skibril moet daarbij ook goed aansluit op de skihelm als u die draagt. Bril en helm moeten goed blijven zitten en ruimte tussen helm en bril mag bij het voorhoofd geen ruimte ontstaan. Een goede comfortabele skibril zou niet mogen irriteren.

Welke lens
Hoe meer zon, des te donkerder zou de lens van uw skibril zou moeten zijn om maximale bescherming te kunnen bieden. Bij slecht weer krijgt u juist een contrastrijker beeld met een skibril met lichte lens. Een goede skibril lens dekt een breed scala van verschillende weersomstandigheden af maar er zijn ook specifieke lenzen voor een bepaald weertype. Er is als hulpmiddel een categorie indeling die u exact vertelt welke lens geschikt is voor welk weertype. Hierbij wordt gewerkt met onderstaande categorieën 0 t/m 4.

Categorie 0 en 1
De lenzen hebben een neutrale, lichtgele of -oranje kleur. Deze bieden vooral bescherming tegen de kou, wind en sneeuw en zorgen voor een contrastrijker beeld. Deze lenzen zijn ideaal bij slecht zicht tijdens sneeuwval, mist en laaghangende bewolking.

Categorie 2
Bij (lichte) bewolking, wisselend bewolkt weer en pistes in de bossen en aan de schaduwzijde van de berg biedt een categorie 2 de uitkomst.

Categorie 3
Voor zonnige omstandigheden op wintersport is een categorie 3 skibril ideaal.

Categorie 4       
Voor zeer zonnige omstandigheden hoog in de bergen, zoals wintersport op een gletsjer of bij expedities, wordt categorie 4 aangeraden. 

Ventilatie

Door het grote temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van de skibril kan je zicht door condensvorming aardig belemmerd worden. De warme vochtige lucht die van je hoofd afkomt beslaat tegen de koude lens en condenseert vervolgens. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit tegen te gaan:

 

·         Een coating op de lenzen aanbrengen om zo condensvorming tegen te gaan

·         Een dubbele lens zorgt voor een extra luchtlaag waardoor het temperatuurverschil wordt overbrugd en condens minder snel ontstaat 

·         Een meer open structuur van de zachte schuimlaag die tegen je gezicht gedrukt is zorgt voor extra ventilatie

·         Luchtgaten in de bril of lenzen zorgen voor extra ventilatie

 

Tip: Houd je skibril ook op in de lift!

Cilindrisch of sferische lenzen

Het grote verschil tussen een cilindrische of sferische lens zit hem met name in de bolling van de lens Een cilindrische lens bolt van links naar rechts en geeft een breed gezichtsveld. Een sferische lens heeft daarnaast ook een bolling van boven naar beneden. Doordat dit meer de natuurlijke vorm van je oog volgt, wordt het beeld nog minder vertekend dan bij een cilindrische lens en dit zorgt voor zeer helder zicht. 

 

Fotochromatische lenzen

Omdat het weer op wintersport vaak zeer wisselend en onvoorspelbaar is, heb je voor optimaal zicht zowel een skibril voor zonnig als voor slecht weer nodig. Een optie is om een skibril te nemen waarvan de lens te verwisselen is.
Voor wie geen zin heeft zijn skibril of lens te wisselen, zijn er ook skibrillen met photochromatische (meekleurende) lenzen. Deze passen zich automatisch aan naar de hoeveelheid licht. Zo heb je een mooi- en slecht-weer-bril in één.

 

Polariserende lenzen

Om schitteringen van water en sneeuw tegen te gaan wordt vaak een spiegelende coating gebruikt. Dit is een eenvoudige oplossing, maar coatings kunnen kwetsbaar zijn. Een andere optie is een polariserende lens. Hierbij wordt een groot deel van de schitteringen niet teruggekaatst door de coating, maar gefilterd door de lens zelf.